Τα σχολικά θρανία ευθύνονται για τη χρόνια οσφυαλγία





Οι μικρές καρέκλες, τα χαμηλά θρανία και οι υπέρβαρες τσάντες συμβάλλουν στη χρόνια οσφυαλγία, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές στην Πορτογαλία και πρόκειται να δημοσιευθεί στο International Journal of Human Factors and Ergonomics.

Η Ana Assunção και οι συνεργάτες της στο Εργαστήριο Λειτουργικής Μορφολογίας και Βιομηχανικής (Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας) διεξήγαγαν μελέτη σε 138 παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, ώστε να ερευνήσουν τις επιπτώσεις της κακής αναλογίας του σχολικού εξοπλισμού με τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά των μαθητών.

Διαπίστωσαν ότι περίπου τα 2/3 των μαθητών είχαν συμπτώματα οσφυαλγίας και ότι οι διαφορές μεταξύ του ύψους του θρανίου και του ύψους των αγκώνων σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο οσφυαλγίας στους εφήβους. Τα κορίτσια ήταν πιο επιρρεπή να εμφανίσουν προβλήματα λόγω του θρανίου. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του βάρους της τσάντας, του δείκτη μάζας σώματος και της οσφυαλγίας.

Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν το ρόλο που παίζει το σχολικό περιβάλλον στη σωματική ανάπτυξη του παιδιού. Οι ερευνητές τονίζουν επίσης ότι ο αριθμός των μαθητών που αναφέρει συχνά προβλήματα στη μέση και τον αυχένα έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Πλέον αναγνωρίζουν ότι τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα στην παιδική ηλικία έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν οσφυαλγία και στην ενήλικη ζωή.

Η οσφυαλγία επηρεάζεται από πολυάριθμους παράγοντες και είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης της ηλικίας, της κληρονομικότητας, του φύλου κ.α. Παράγοντες όπως οι διαστάσεις του θρανίου και της καρέκλας μπορεί να επηρεάσουν την πάθηση, δεδομένου ότι οι μαθητές περνούν αρκετές ώρες της ημέρας στο σχολείο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά συστηματική άσκηση για τα παιδιά σε καθημερινή βάση ώστε να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες.

Πηγή  onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: